Ostrygi to rodzina osiad?ych ma??y, która liczy sobie ok. 100 gatunków. Maj? asymetryczn? muszl?, przypominaj?c? nieoszlifowany kamie?. ?yj? na przybrze?nych ska?ach p?ytkich mórz tworz?c du?e ?awice.
S? symbolem luksusu kulinarnego, a swoj? s?aw? zawdzi?czaj? wykwintnemu i delikatnemu smakowi. S?yn? równie? z tego, ?e w dzia?aniu jako afrodyzjak s? skuteczniejsze od viagry.
Historia konsumpcji tych wy?mienitych stworze? si?ga a? do staro?ytno?ci, kiedy to Rzymski cesarz Witeliusz wysy?a? tysi?ce niewolników na pla?e w celu zbierania ostryg. Nawet s?ynny Casanova zjada?y ich dwa tuziny dziennie.
O ostrygach pisali równie? tacy literaci jak: Byron, Maupassant, czy Shakespear.
Mo?na spokojnie powiedzie?, ?e ostrygi by?y przez wieki i s? obecnie kulinarnym przysmakiem. Najcz?sciej podaje si? je na surowo, skropione cytryn? i posypane pieprzem. Dodatkowo, w zale?no?ci od rejonu, podaje si? do tego bia?e wino (Francja) lub Guinnessa (Irlandia) oraz bia?e pieczywo, co razem tworzy bardzo smaczne i wykwintne danie.
Warto doda?, ?e ostrygi w?ród owoców morza odznaczaj? si? wysok? warto?ci? od?ywcz?. Przyswajalno?? przez cz?owieka bia?ek tego mi?czaka przewy?sza 97%. Jego mi?so bogate jest w witaminy grupy B (zw?aszcza wit. B12 i niacyny) oraz sk?adniki mineralne tj.: wap?, magnez, jod, fosfor, cynk, mied?, ?elazo, selen i mangan.
Kategoria: Artyku?y spo?ywcze -> Artyku?y rolno-spo?ywcze -> Ryby, Owoce morza
Interfood Sp z o.o. |
|||||||
Ulica: | Hryniewickiego 10/83 | ||||||
Miasto: | Gdynia | ||||||
Kod pocztowy: | 81-340 | ||||||
Region: | pomorskie | ||||||
Kraj: | Polska | ||||||
Telefon: | +48 058 6613230 | ||||||
Faks: | +48 058 6207551 | ||||||
|
|||||||
|
|||||||
Osoba kontaktowa |
|||||||
ImiÄ™ i Nazwisko: | Witold Sienkiewicz | ||||||
Telefon stacjonarny: | +48 058 6613230 | ||||||